Náhla smrť športovca z kardiovaskulárnej príčiny – „športové srdce“ nie je vždy srdcom športovca - Fedačko, Ján; Rybár, Rafael; Raši, Richard; Fedačková, Petra; Mráz, Martin; Bohuš, Branislav; Vargová, Viola; Pella, Daniel (Kardiológia pre prax, 2009)
Zvýšený počet úmrtí na náhlu smrť u dobre trénovaných športovcov a veľká medializácia týchto prípadov rozvírili v poslednom období diskusiu nielen medzi laickou verejnosťou, ale aj lekármi a hlavne odbornými kardiologickými spoločnosťami. Tieto „fatálne“ kardiovaskulárne príhody športovcov sú vždy neočakávané a napriek relatívne neznámej príčine majú často výrazný negatívny vplyv na populáciu, a preto sa v poslednej dobe tejto téme venuje zvýšená pozornosť, a to najmä kardiálnym symptómom, ako sú synkopy, arytmie a iné. Medzi najčastejšie príčiny úmrtia na náhlu smrť u mladých športovcov patrí hypertrofická kardiomyopatia (ktorá by mala byť včasne odlíšená od tzv. športového srdca), anomálie koronárnych artérií, commotio cordis ale aj doping. Medzi staršími športovcami je to hlavne koronárna choroba srdca na podklade predčasnej aterosklerózy. Aj preto boli vypracované postupy, stratégie, odporúčania pre prevenciu, ale aj manažment športovca s kardiálnym ochorením, lebo pravdepodobnosť úmrtia mladého, vysoko trénovaného, profesionálneho športovca na možné kardiovaskulárne ochorenia je síce absolútne nízka, ale existuje.
Keywords: Athlete´s heart, sudden death, hypertrophic cardiomyopathy, atherosclerosis; náhla smrť, hypetrofická kardiomyopatia, ateroskleróza, commotio cordis, športové srdce, doping