Renesance lázeňské léčby kardiaka 3. část – etapa budoucnosti - Juráň, František (Kardiológia pre prax, 2010)
Nové léčebné postupy v intenzivně se rozvíjejících oborech kardiologie a kardiochirurgie vyžadují i nové postupy v následné rehabilitační péči o pacienty po srdečních příhodách a srdečních operacích. Časná rehabilitace vyžaduje vznik odborných léčebných ústavů pro kardiorehabilitaci. Stále sílícím aspektem rehabilitace v kardiologii jsou velké počty léčených a operovaných nemocných ve vyšším a vysokém věku, kde významnou roli, vedle rehabilitace fyzické, hraje i rehabilitace sociální a léčení komorbidit. Pro velkou skupinu seniorů je nutno vytvářet speciální rehabilitační programy. V komorbiditách je nejčastější chorobou diabetes mellitus a velkou část kardiochirurgických pacientů je nutno léčit antikoagulační terapií.
Keywords: nové postupy v rehabilitační péči, odborný léčebný ústav pro kardiorehabilitaci, rehabilitace sociální, nemocní ve vyšším a vysokém věku, speciální rehabilitační program; new procedures in rehabilitation care, special medical institution for cardiorehabilitation, social rehabilitation, ill people in higher and high age, special rehabilitation program