Flail arm a flail leg syndróm – kazuistika - Gurčík, Ladislav; Gajdošová, Zuzana; Tomášová, Anna; Galik, Peter; Gašparíková, Veronika; Jarošová, Anna; Kubaľová, Paulína; Lišková, Slávka (Neurológia, 2011)
Práca podáva informácie o klinickom obraze, diagnostike a diferenciálnej diagnostike zriedkavejšie sa vyskytujúcich fenotypov ochorenia motoneurónu – flail arm a flail leg syndrómu. Ide o varianty MND, ktoré sa líšia od klasickej ALS charakterom iniciálnych príznakov, priebehom aj prognózou. Predkladáme kazuistiku pacienta s klinickým a elektrofyziologickým obrazom charakteristickým pre flail arm syndróm, u ktorého bola vzhľadom na pozitivitu antigangliozidových protilátok ako terapeutický test aplikovaná kúra intravenóznym ľudským imunoglobulínom, avšak bez želaného efektu a pri follow-up sledovaní choroba nezadržateľne progreduje.
Keywords: flail arm and flail leg syndrome; flail arm a flail leg syndróm