Koeficient energetické bilance jako užitečný pomocník v likvorové diagnostice zánětlivých postižení centrálníhonervového systému - Kelbich, Petr; Hejčl, Aleš; Procházka, Jan; Čuchran, Peter; Hanuljaková, Eva; Peruthová, Jitka; Koudelková, Martina (Neurológia, 2013)
Zánětlivé postižení centrálního nervového systému (CNS) se obvykle promítá do složení likvoru. Cílem vyšetření likvoru je detekce a určení charakteru zánětlivého procesu, což významně usnadňuje další pátrání po příčině postižení CNS. Nejdříve by měl být zjištěn výskyt imunokompetentních buněk coby potencionálních nositelů zánětlivé reakce v CNS. Dalším krokem by pak mělo být vyšetření vhodného funkčního parametru informujícího o úrovni aktivace těchto buněk. Pro tyto potřeby jsme odvodili a řadu let úspěšně používáme tzv. koeficient energetické bilance (KEB). Cílem našeho příspěvku je tento koeficient představit a seznámit odbornou veřejnost s jeho významem pro diagnostiku zánětlivých postižení CNS.
Keywords: CNS inflammation, CSF compartment, cytological picture of the CSF, coefficient of energy balance; zánět v CNS, likvorový kompartment, cytologický obraz likvoru, koeficient energetické bilance