Spinálny epidurálny absces v cerviko-thorako-lumbálnej oblasti – kazuistika - Virágová, Monika; Dean, Zuzana; Miklošková, Marta; Viszlayová, Dáša; Göböová, Mária; Göbö, Tibor; Hajaš, Gabriel; Gregorovičová, Eva; Veselý, Branislav; Petrovičová, Andrea (Neurológia, 2013)
Spinálny epidurálny absces predstavuje zriedkavú, avšak závažnú klinickú jednotku, ktorej neskoré rozpoznanie môže viesť k vážnemu ohrozeniu zdravia, či dokonca života pacienta. Autori prezentujú kazuistiku 67-ročnej pacientky s epidurálnym abscesom v úseku celého miechového kanála s maximom v cervikálnej oblasti. V etiopatogenéze diskutujú viaceré faktory: traumu krčnej chrbtice v predchorobí, warfarinizáciu, podávanie intramuskulárnych injekcií a hematogénnu septikémiu. Pozornosť upriamujú tiež na možnosť úspešnej konzervatívnej liečby bez potreby chirurgického odstránenia abscesu.
Keywords: spinálny epidurálny absces, hematogénna septikémia, MRI s gadolíniom; spinal epidural absces, hematogenic septicaemia, MRI with gadolinium