Cysty obličiek hyperechogénneho charakteru – variabilita usg/ct nálezov a výsledkov histologického vyšetrenia - Weibl, Peter; Lutter, Ivan; Breza, Ján; Obšitník, Milan; Kráľovičová, Marína; Brezovský, Marek; Sokol, Roman (Klinická urológia, 2006)
Cieľ práce: Cieľom našej práce je poukázať na možnú variabilitu v prípade korelácie USG a CT nálezov u pacientov s nálezom hyperechogénnej cystickej lézie obličky diagnostikovanej na základe USG vyšetrenia. Materiál a metódy: 18 pacientov s nálezom cysty obličky hyperechogénneho charakteru na základe USG podstúpilo CT vyšetrenie. 17 pts. boli asymptomatickí, bez nálezu mikroskopickej hematúrie, 1 pacient bol po autohavárii s pretrvávajúcimi bolesťami v pravej lumbálnej oblasti. Priemerný vek pacientov bol 57,2 rokov. Uvedené nálezy boli retrospektívne vyhodnotené a porovnané 2 rádiológmi a jedným urológom v rámci odborného konzília v období január 2005/január 2006. Výsledky: Priemer cystických lézií obličiek bol od 2 do 8 cm (stredný priemer 3,87 cm). V prípade korelácie USG nálezu hyperechogénnej cysty obličky s následným CT vyšetrením treba počítať s nálezom hemoragickej cysty obličky, cysty typu Bosniak II, IIF, III, IV, karcinómu v stene cysty so želatínovým obsahom, zorganizovaného hematómu v stene cysty. Najväčšia zhoda USG a CT nálezov bola zaznamenaná v kategórii Bosniak II (u všetkých 7 pacientov). Záver: Možno konštatovať, že v prípade korelácie USG a CT nálezov hyperechogénnych cýst definovaných na základe USG dochádza k variabilite CT nálezov, čo následne modifikuje ďalší terapeutický manažment pacienta.
Keywords: hyperechoic, hyperdense renal cyst, complex renal cyst, biopsy; hyperechogénna, hyperdenzná cysta obličky, komplexná cysta obličky, biopsia