Laparoskopická radikálna nefrektómia - Mikuláš, Juraj; Laurinc, Peter; Mráz, Roman (Klinická urológia, 2006)
Cieľ práce: Radikálna nefrektómia pri vybraných štádiách nádorov obličiek sa stáva celosvetovo akceptovanou indikáciou na laparoskopický operačný prístup. Umožňuje zachovať onkologickú efektivitu rovnakú, ako pri otvorenej operácii za použitia minimálne invazívneho prístupu. Na našom pracovisku sa laparoskopická radikálna nefrektómia (LRN) stala štandardným postupom pri liečbe nádorov okličky v klinických štádiách T1-T2.
Keywords: From July 2003 till December 2005 27 transperitoneal laparoscopic radical nephrectomies for renal parenchyma tumors were performed at out department. We analyze data regarding operative and postoperative outcomes. Results: We operated on 27 patients – 21 right and 6 left sided tumors, ranging from 3,5 – to 7,5 cm. Twice a conversion to standard open procedure was required (once due to severe adhesions after previous cholecystectomy, once due to a mechanic stapler failure). In two patients an open revision was required because of bleeding. Histopathologicaly in one case oncocytoma was diagnosed; the remaining 26 cases revealed RCC pT1-2, no positive lymph nodes were detected. Conclusion: Laparoscopic radical nephrectomy is a effective treatment for patients with pT1–2N0M0 RCC. Although no long term oncologic follow-up evaluation is available for our patient group we believe, that according to literature data available, laparoscopic radical nephrectomy is a safe procedure in terms of oncologic outcome with a significant benefit for the patient due to its minimal invasiveness. Key words: renal cell cancer, laparoscopic radical nephrectomy, minimally invasive surgery; Od júla 2003 do decembra 2005 sme na našom pracovisku vykonali 27 laparoskopických radikálnych nefrektómií pre parenchýmové nádory obličiek. V práci analyzujeme údaje týkajúce sa operačných a pooperačných výsledkov. Výsledky: Operovali sme 27 pacientov, 21 pravostranných a 6 ľavostranných nádorov, rozmerov od 3,5 do 7,5 cm. Dvakrát sme urobili konverziu na otvorenú operáciu – v jednom prípade pre zrasty po predchádzajúcej cholecystektómii, raz pre mechanickú poruchu staplera. V dvoch prípadoch sme na 1. pooperačný deň vykonali operačnú revíziu pre krvácanie. Histologicky bol v jednom prípade diagnostikovaný onkocytóm, v 26 prípadoch karcinóm z obličkových buniek štádií T1-2 N0 M0. Záver: Laparoskopická radikálna nefrektómia je efektívna metóda liečby nádorov obličiek v klinických štádiách T1-2 N0 M0. Hoci pre náš súbor pacientov nemáme k dispozícii výsledky dlhodobého sledovania z onkologického hľadiska, na základe našich skúseností aj údajov z literatúry, považujeme laparoskopickú radikálnu nefrektómiu za výkon bezpečný z onkologického hľadiska s benefitom pre pacienta v dôsledku minimálnej invazivity metódy. Kľúčové slová: karcinóm obličky, laparoskopická radikálna nefrektómia, minimálne invazívna chirurgia