Vedecký a odborný článok - Meško, Dušan (Klinická urológia, 2007)
Vedecký článok je vedecko-náučný útvar, ktorý v písanej forme sprostredkúva originálne výsledky vedeckovýskumnej práce. Vedecké a odborné články majú dlhú tradíciu a ich podoba sa formovala s rozvojom edičnej praxe, vedeckej etiky, ako aj na základe spolupráce medzi autorom, vydavateľstvom a tlačiarňou. V rôznych vedných odboroch môžu mať rôznu podobu.