Vzájomné porovnanie progresie malých solídnych lézií obličiek (priemer verzus objem s použitím 1 a 2 rozmerov lézie) - Weibl, Peter; Hora, Milan; Urge, Tomáš; Lutter, Ivan; Romančík, Martin; Obšitník, Milan (Klinická urológia, 2007)
Cieľ práce: Cieľom našej štúdie bolo porovnať progresiu solídnych lézií obličiek s postkontrastným vysycovaním u pacientov vysoko rizikových a v pokročilom veku pomocou CT. Vzájomne sa porovnávala progresia rastu a objemu pri použití 1 a 2 rozmerov lézie. Materiál a metódy: V tejto prospektívnej štúdií boli zahrnutí 16 pacienti s nálezom solídnej lézie obličky, ktorí neboli liečení (pre pokročilý vek, vysoké operačné riziko ASA 3 - 4, resp. na žiadosť samotného pacienta). Pacienti boli sledovaní pomocou pravidelných CT vyšetrení (3 mesiace po úvodnom vyšetrení a následne v 6-mesačných intervaloch). Všetky lézie mali zvýšené vysycovanie (> 20 HU na postkontrastných CT skenoch). Priemerná veľkosť lézií bola 3,2 cm (rozmedzie 1,9 - 4,0 cm; V = 18,9 cm3), priemerný čas sledovania 24 mesiacov (rozmedzie 8 - 52 mesiacov). Výsledky: 6 pacientov podstúpilo parciálnu nefrektómiu a 1 pacient radikálnu nefrektómiu (vždy bol potvrdený karcinóm obličky: papilárny – 2 pacienti; svetlobunkový – 4 pacienti; chromofóbny – 1 pacient). Priemerná progresia v zmysle zväčšenia najdlhšieho priemeru a objemu kalkulovaného na základe jedného najdlhšieho priemeru lézie bola za rok [(0,10 cm; V = 1,8 cm3; V2 = 9,4 %); (0,2 cm; V = 3,5 cm3; V2 = 23%) V2 – priemerné zväčšenie objemu v %] pre solídne vs. karcinómy obličiek. Priemerný objem solídnych lézií, kde bola zaznamenaná progresia rastu, bol na základe poslednej kontroly 29,9 cm3 pri použití dvoch rozmerov vs. 23,9 cm3 pri použití najdlhšieho priemeru lézie (objemový rozdiel – V = 25 %). Záver: Prevažná väčšina malých solídnych nádorov obličiek rastie pomaly. Starých a vysoko rizikových pacientov s nálezom solídnej lézie obličky < 2 - 3 cm možno aspoň na začiatku sledovať. Sledovanie objemových zmien lézií s použitím 2 rozmerov sa zdá byť presnejšie v porovnaní s 1 rozmerom, alebo celkovým zväčšovaním samotného priemeru lézie. Zatiaľ nie je presne definované, pri akej progresii je potrebné zvážiť chirurgickú liečbu.
Keywords: karcinóm obličky, solídne lézie obličiek, sledovanie, parametre progresie; renal cell carcinoma, solid renal lesions, follow up, parameters of progression