Malé karcinómy a solídne lézie obličiek – diagnostická a prognostická dilema kontroverzie bioptického protokolu solídneho ložiska - Weibl, Peter; Lutter, Ivan; Obšitník, Milan; Lengyel, Peter; Kiss, Ferdinand; Gembeš, Jozef; Náter, Svetozár; Blažek, Martin; Kollárik, Boris; Romančík, Martin; Breza, Ján (Klinická urológia, 2008)
Úvod: Malé solídne ložiská obličiek sú v súčasnosti diagnostickou dilemou, pretože na samotnom CT alebo MRI vyšetrení nevykazujú jednoznačné známky agresivity. Cieľom uvedeného prehľadového článku je zhrnúť problematiku malých nádorov obličiek so zameraním na ich diagnostiku a prognózu. Materiál a metódy: Informácie boli získané prostredníctvom Medline/Medscape počítačového vyhľadávania a na základe manuálneho vyhľadávania bibliografických údajov. Výsledky: Primárne miesto v diagnostike zastávajú USG a CT/MRI. Význam biopsie solídneho renálneho ložiska sa v poslednom čase čoraz viac presadzuje, práve pre signifikatný nárast benígnych lézií u pacientov, ktorí podstúpili radikálnu alebo parciálnu nefrektómiu pre vysoko suspektný nález karcinómu obličky (RCC). Jednou z hlavných príčin je fakt, že patologické postkontrastné vysycovanie na CT alebo MRI majú aj onkocytómy, atypické angiomyolipómy, adenómy a komplexné cysty. U niektorých pacientov aj malé RCC (< 4 cm v priemere) progredujú rýchlejšie a majú nepriaznivé histopatologické parametre. Záver: Snaha odlíšiť a vyselektovať tieto nádory, vedie k zadefinovaniu nových prognostických parametrov a k vytvoreniu matematických integračných systémov, za účelom lepšie predpovedať prognózu pacientov a biologické správanie nádorov obličiek. Inkorporácia relevantných prognostických parametrov a molekulárnych markerov do integračných systémov a novej TNM klasifikácie, umožní do budúcnosti lepšie stratifikovať pacientov s RCC, ako to umožňuje posledná TNM klasifikácia.
Keywords: karcinóm obličky, solídne lézie obličiek, biopsia, prognostické faktory; renal cell carcinoma, solid lesions of kidneys, biopsy, prognostic factors