Dorzálna rizotómia – chirurgická deaferentácia močového mechúra - Benčo, Martin; Riggo, De, Július; Kolarovszki, Branislav; Ľupták, Ján; Švihra, Ján; Mellová, Yvetta (Klinická urológia, 2009)
Cieľ práce: Transverzálna lézia miechy (TLM) vedie k ireverzibilnej strate vôľových funkcií pod miestom lézie a k zmenám vo funkcii vylučovacích orgánov, ktoré predstavujú potenciálne riziko poškodenia obličiek. V práci analyzujeme možnosti chirurgickej deaferentácie močového mechúra ako prevencie poškodenia obličiek po TLM. Materiál a metódy: Na základe literárneho prehľadu autori sumarizujú a porovnávajú v súčasnosti používané postupy chirurgickej deaferentácie močového mechúra. Anatómia lumbosakrálnej chrbtice a chirurgický postup je prezentovaný na kadávere. Výsledky: Deaferentáciu močového mechúra možno vykonať buď na conus medullaris miechy, v priebehu koreňov cauda equina alebo na spinálnych gangliách. Vzdialenosťou od miechy úspešnosť chirurgickej deaferentácie klesá. Záver: Chirurgická deaferentácia močového mechúra predstavuje jednu z terapeutických možností pri liečbe neurogénnej lézie močového mechúra po TLM. Jej vykonaním je zabezpečená spoľahlivá prevencia poškodenia obličiek.
Keywords: transverzálna lézia miechy, neurogénny močový mechúr, deaferentácia močového mechúra; transversal spinal cord lesion, neurogenic urinary bladder, deafferention of urinary bladder