Endoskopická extraperitoneálna radikálna prostatektómia – prvé skúsenosti slovenského urológa s touto metódouna zahraničnom pracovisku - Wagenhoffer, Robert; Lutter, Ivan; Karwandgar, Matiullah; Daniel, Ivan; Blažek, Martin; Ondriš, Marek (Klinická urológia, 2009)
Cieľ: Endoskopická extraperitoneálna radikálna prostatektómia (EERPE) je v súčasnosti jednou zo štandardných metód operačnej liečby lokalizovaného karcinómu prostaty. Cieľom nasledujúcej publikácie je oboznámiť slovenskú urologickú verejnosť s prvými skúsenosťami slovenského urológa s touto operačnou metódou na zahraničnom pracovisku. Materiál a metódy: Od januára 2008 do mája 2009 autor vykonal celkovo 47 endoskopických extraperitoneálnych radikálnych prostatektómií. Priemerný vek pacientov bol 67 rokov (53-76), priemerná hodnota PSA 7,4 ng/ml (1,4-22), priemerný objem prostaty 32 ml (16-120). U 8 pacientov (17 %) bola predoperačne začatá hormonálna liečba. 15 pacientov (32,6 %) bolo už v minulosti operovaných (apendektómia, operácia inguinálnej hernie otvorene alebo laparoskopicky s implantáciou sieťky, cholecystektómia, laparoskopická tumornefrektómia). Po preparácii preperitoneálneho panvového priestoru sa operačný postup EERPE zhoduje s postupom otvorenej retropubickej radikálnej prostatektómie (RRP) descendentnou technikou. Výsledky: Priemerný operačný čas bol 151 minút (85-245). Patologické štádium pT2 malo 35 pacientov, pT3 12 pacientov. Pozitívne chirurgické okraje sa vyskytli u 3 pacientov (8,6 %) v štádiu pT2 a u 4 pacientov (33 %) v štádiu pT3. Priemerná krvná strata bola 120 ml (40-480). Konverzia na otvorenú operáciu, ako aj perioperačná transfúzia krvi nebola potrebná ani v jednom prípade. Peroperačné komplikácie sa vyskytli u 2 pacientov (poranenie rekta a močového mechúra), skoré pooperačné komplikácie takisto u 2 pacientov (obštrukčná anúria, retencia moču). Priemerná dĺžka katetrizácie močového mechúra bola 8,6 dňa, priemerná dĺžka hospitalizácie 11 dní. 6 mesiacov po operácii bolo 39 pacientov (82,9 %) plne kontinentných. Záver: Endoskopická extraperitoneálna radikálna prostatektómia je kombináciou minimálne invazívnej laparoskopie s anatomicky identickým prístupom ako pri otvorenej retropubickej radikálnej prostatektómii. V prípade, že výučba tejto metódy prebieha na pracovisku pod dohľadom skúsených laparoskopistov, je možné už v krátkom čase dosiahnuť onkologické a funkčné výsledky, ktoré sú plne porovnateľné s výsledkami otvorenej retropubickej radikálnej prostatektómie.
Keywords: prostate cancer, radical prostatectomy, complications; karcinóm prostaty, radikálna prostatektómia, komplikácie