Prvé skúsenosti s laparoskopickými nefrektómiami na urologickej klinike v bratislave - Žiaran, Stanislav; Goncalves, Frederico Manuel; Bujdák, Peter; Málek, Tomáš; Breza, Ján (Klinická urológia, 2011)
Cieľ práce: Zhodnotiť prvé skúsenosti s laparoskopickými nefrektómiami na jednom pracovisku. Materiál a metódy: V čase od júna 2010 do februára 2011 sme vykonali štrnásť transperitoneálnych laparoskopických nefrektómií. Vyhodnotili sme peroperačné a pooperačné parametre (operačný čas, krvné straty, dĺžku hospitalizácie, potrebu transfúzií, revízie) deskriptívnou analýzou (aritmetickým priemerom a štandardnou odchýlkou aritmetického priemeru). Výsledky: Priemerný vek pacientov bol 58,3 roka (SD ± 7,2), priemerná veľkosť nádoru 6,8 cm (SD ± 1,1), priemerná dĺžka operácie 189 min. (SD ± 34), priemerné perioperačné krvné straty boli 75 ml (SD ± 46), priemerná dĺžka hospitalizácie 3,5 dňa (SD ± 0,8). Nebola nutná žiadna revízia v pooperačnom období. Raz sme pacientovi v pooperačnom období podali erytrocytárnu masu pre pokles hemoglobínu, raz sme laparoskopickú operáciu konvertovali pre zrasty po predchádzajúcej komplikovanej cholecystektómii. Záver: Naše prvé skúsenosti potvrdzujú výsledky a skúsenosti iných autorov, že laparoskopická transperitoneálna nefrektómia je bezpečná a overená metóda na odstránenie obličiek postihnutých nádorom aj inými ochoreniami. Na ďalšie hodnotenie treba vykonať väčší počet operácií.
Keywords: laparoscopy, nephrectomy, initial experience; laparoskopia, nefrektómia, prvé skúsenosti