Solubilní receptor pro AGEs a jeho proinflamatorní ligandy EN-RAGE a HMGB-1 u peritoneálně dialyzovaných nemocných - Pöpperlová, Anna; Opatrná, Sylvie; Kalousová, Marta; Zima, Tomáš (Aktuality v nefrologii, 2014)
Intraperitoneální podání peritoneálních dialyzačních (PD) roztoků s sebou nese i zvýšenou intraperitoneální nálož glukózy a jejích degradačních produktů (GDP), což přímo ovlivňuje systémové hladiny konečných produktů pokročilé glykace (AGEs). Plazmatické hladiny solubilního receptorů pro AGE (sRAGE) ani jeho prozánětlivých ligand extracellular newly identified receptor for AGE (EN-RAGE) a high mobility group box-1 proteinu (HMGB-1) nebyly zatím u PD detailně zkoumány. Proto jsme v návaznosti na naši předchozí studii reanalyzovali vyšetřovaný soubor s cílem ozřejmit vztah sRAGE a jeho prozánětlivých ligand k dalším laboratorním a klinickým parametrům. Soubor nemocných a metody: skupina PD pacientů (n = 33), věk 59 (20-84) let; skupina zdravých dobrovolníků (HV, n = 20) věk 41,5 (23-56) let a skupina CKD pacientů stadia 3-5/5 (n = 20). věk 70 (39-81) let. Solubilní RAGE, EN-RAGE a HMGB-1 byly měřeny pomocí standardních ELISA kitů dle protokolu výrobce. Výsledky: PD pacienti vykazovali vyšší plazmatické hladiny sRAGE a nižší hladiny HMGB-1 [ng/ml] ve srovnání s HV [2,1 (0,7-6,4) Vs. 1,0 (0,7-1,9), p < 0,001; 1,6 (0,5-4,9) vs. 2,1 (0,9-25,4), p < 0,05] a nižší hladiny EN-RAGE ve srovnání s CKD [36,3 (6,7-194,0) vs. 65,6 (13,9-160,0), ng/ml, p < 0,05]. Pacienti s vyšším/rychlejším peritoneálním transportem (D/Pcr > 0,65) vykazovali vyšší plazmatické koncentrace sRAGE než pacienti s nízkým/pomalým transportem, trend však nedosáhl statistické významnosti \.2,3 (1,5-6,4) vs. 1,8 (1,1-5,0) ng/ml, p = 0,056]. Pacienti s CRP vyšším než medián vykazovali vyšší plazmatické hladiny obou prozánětlivých ligand HMGB-1 a EN-RAGE, [1,7 (0,8-4,9) vs. 1,4 (0,7-2,9); 43,1 (8,8-112,5) vs. 27.7 (0-194,0)] (ng/ml), p < 0,05 pro oba ligandy. U HMGB-1 byly pozorovány vyšší koncentrace v PD effluentu než v plazmě a nebyla mezi nimi - na rozdíl od sRAGE a EN-RAGE - pozorována vzájemná korelace. Korelace plazmatických koncentrací HMGB-1 a BMI jsme prokázali jak u PD (r = 0,364, p < 0,05), tak u CKD (r = 0,559, p < 0,05) pacientů. Nenašli jsme vztah mezi plazmatickými koncentracemi EN-RAGE a reziduální renální funkcí u PD ani CKD pacientů. U subjektů všech tří podskupin (PD a CKD pacientů i zdravých dobrovolníků) byla zjištěna signifikantní pozitivní korelace mezi hladinami EN-RAGE a HMGB-1. Závěr: V souladu s předešlými studiemi jsme prokázali vyšší plazmatické hladiny sRAGE u PD a CKD pacientů ve srovnání se zdravými dobrovolníky, design naší studie však neumožňuje rozlišit, zda je to dáno sníženou renální clearance nebo nadprodukcí sRAGE ve snaze snížit toxické efekty AGEs akumulovaných u uremických pacientů. Při peritoneální dialýze jsou plazmatické hladiny sRAGE a jeho prozánětlivých ligand zřejmě ovlivněny nejen stupněm mikrozánětu, ale i dávkou dialýzy, peritoneálním transportem, BMI potažmo stavenri nutrice a v případě sRAGE a HMGB-1 také reziduální renální funkcí. HMGB-1 se ukazuje jako velice citlivý ukazatel cytotoxického působení peritoneálního dialyzačního roztoku. Vzájemná korelace hladin HMGB-1 a EN-RAGE demonstrovaná u všech zkoumaných podskupin pacientů podporuje představu, že biologická aktivita těchto prozánětlivých ligand spolu úzce souvisí.
Keywords: Male; Young Adult; receptory imunologické; chronické selhání ledvin; biologický transport; zánět; Body Mass Index; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; Inflammation; dialyzační roztoky; Adult; sRAGE; mladý dospělý; senioři nad 80 let; Dialysis Solutions; ženské pohlaví; Glycation End Products, Advanced; C-Reactive Protein; Case-Control Studies; C-reaktivní protein; Aged; Middle Aged; Receptors, Immunologic; index tělesné hmotnosti; ELISA; produkty pokročilé glykace; HMGB1 Protein; lidé středního věku; Humans; senioři; peritoneální dialýza; Female; statistika jako téma; Kidney Failure, Chronic; dospělí; mužské pohlaví; studie případů a kontrol; Peritoneal Dialysis; Biological Transport; protein HMGB1; Statistics as Topic; lidé; Aged, 80 and over