Získané hypotyreózy v detskom veku - Michálek, Jozef (Pediatria, 2007)
Od zavedenia celoplošného skríningu kongenitálnej hypotyreózy na našom území pred viac ako 20. rokmi, ustúpila hypofunkcia štítnej žľazy do značnej miery z centra pozornosti pediatrov. V poslednom desaťročí však významne stúpa výskyt získaných foriem hypofunkcie, charakterizovaných pomerne rýchlym priebehom. Autor analyzuje prípady 34 detí, vyšetrených a sledovaných na jeho pracovisku v rokoch 1997 - 2007. Po rozdelení do troch vekových skupín (3 - 5, 5 - 11, 11 - 15 rokov) sa zistil v nižšej a strednej vekovej skupine významný podiel familiárneho výskytu DLT, čo umožňuje aj zavedenie niektorých preventívne skríningových vyšetrení.
Keywords: acquired hypothyreosis, DLT; získaná hypotyreóza, DLT