Trombóza u detí s kardiologickým ochorením: špecifiká, riziká, prevencia a liečba - Hakáčová, Nina; Záhorec, Martin; Laluhová-Striežencová, Zuzana (Pediatria, 2007)
Pokrok v kardiológii, kardiochirurgii a intenzívnej starostlivosti vedie nepochybne k zníženiu mortality a morbidity detí s kardiologickým ochorením. Na druhej strane, pribúdajú komplikácie, ktoré súvisia so zmenenou hemodynamikou, charakterom primárneho ochorenia a jeho chirurgickým riešením. Významnou skupinou komplikácií sú trombózy a embólie. Snaha znížiť ich výskyt, viedol k rozvoju antikoagulačnej profylaxie a terapie. Avšak, keďže nie sú zatiaľ štúdie, ktoré by sledovali účinok antikoagulancií a antitrombotík špecificky u detských pacientov, postupy antitrombotickej liečby sú prebrané z postupov u dospelých. V nasledujúcom článku sú uvedené špecifiká hemostázy a antikoagulačnej liečby detských pacientov. V druhej časti sa pozornosť venuje najčastejšie používaným liekom ovplyvňujúcim hemostázu. Na záver sú charakterizované rizikové skupiny kardiologických pacientov z hľadiska tromboembolických komplikácií.
Keywords: thrombosis, cardiology, congenital heart disease, hemostasis, anticoagulation therapy, antithrombotic therapy; trombóza, kardiológia, vrodená chyba srdca, hemostáza, antikoagulačná liečba, antitrombotická liečba