Nová možnosť zvýšenia účinnosti antiastmatickej liečby – technológia modulite® - Mocová, Eva (Pediatria, 2008)
Dlhodobá liečba astmy sa dnes zabezpečuje inhalačnou terapiou s použitím kontrolujúcich a úľavových liekov. Na ich zanesenie do miesta pôsobenia sa používajú dávkovacie spreje (pMDIs) a/alebo práškové inhalačné systémy (DPIs). Z environmentálnych dôvodov sa freóny (CFCs) v pMDIs dnes nahrádzajú ekologicky neškodlivými hnacími plynmi – hydrofluoroalkánmi (HFAs). Zmena propelentu je spojená so zmenou vlastností aerosólu a s technickými problémami, ako zabezpečiť jednotnosť produkovanej dávky. Článok poskytuje informáciu o pMDI s technológiou Modulite®.
Keywords: dávkovacie spreje, hnacie plyny, hydrofluoroalkány, Modulite®; pressurized metered dose inhalers, propellants, hydrofluoroalkanes, Modulite®