Krvácanie z tráviaceho traktu a jeho diferenciálna diagnostika u detí i. diel: krvácanie z hornej časti tráviaceho traktu - Majorová, Emeše; Kuchta, Milan (Pediatria, 2008)
Krvácanie z tráviaceho traktu predstavuje neodkladnú situáciu pre všetky vekové kategórie detí. Etiológia sa líši v jednotlivých vekových obdobiach. Krvácanie do tráviaceho traktu u detí a dospelých má určité podobnosti i odlišnosti. Kým Meckelov divertikul je bežný v detskom veku, v dospelosti sú to najmä neoplastické ochorenia. Stanovenie správnej diagnózy u detí s krvácaním do tráviaceho traktu je nevyhnutné pre správny terapeutický postup.
Keywords: gastrointestinal bleeding, etiology, diagnostic methods, digestive endoscopies; krvácanie z horného GIT-u, etiológia krvácania, diagnostické metódy, digestívna endoskopia