Hiv infekcia u detí a adolescentov - Šuvada, Jozef; Mečiaková, Michaela; Kalavská, Zuzana; Horváthová, Dária; Kalavská, Andrea; Kaiserová, Emília; Krčméry, Vladimír (Pediatria, 2010)
Uplynuli už viac ako dve dekády od prvého kontaktu a identifikovania zákernej a pustošiacej infekcie vyvolanej vírusom HIV (Human Imunodeficiency Virus). Prešli sme z času, keď nebolo možné stanoviť diagnózu a keď nebola známa žiadna liečba, do éry vývoja celého radu liečiv. Najväčším spomedzi týchto úspechov je možnosť prevencie prenosu HIV infekcie z postihnutej matky na dieťa, ktorá významným spôsobom môže redukovať vertikálny prenos HIV infekcie v populácii. Tak ako novorodenci aj adolescenti predstavujú jedinečnú skupinu v súvislosti s HIV infekciou. U adolescentov, ktorí boli infikovaní prenatálne, sa v súčasnosti stretávame s chronickým ochorením, ktoré prináša jedinečné otázky a výzvy pre lekára. Nasledujúci článok upriamuje pozornosť na túto infekciu v čase, keď najmä v skupine adolescentov narastá počet nových infekcií viac ako v minulosti.
Keywords: HIV infection, AIDS, prophylaxy, adolescent, newborn; infekcia HIV, AIDS, profylaxia, adolescent, novorodenec