Exogenní alergické alveolitidy. Mýty a legendy - Šterclová, Martina; Koziar Vašáková, Martina (Postgraduální medicína, 2014)
Exogenní alergické alveolitidy představují heterogenní skupinu plicních chorob s variabilní manifestací a prognózou. Rozvíjejí se u predisponovaných jedinců po opakované expozici inhalačnímu antigenu. Patogeneze onemocnění nebyla dosud zcela objasněna, lze předpokládat rozdílné mechanismy podílející se na vzniku granulomatózního a fibrotického plicního postižení. Zatímco diagnostika forem s akutním/subakutním průběhem nečiní obvykle obtíže, při dominujícím fibrotickém plicním postižení je diferenciální diagnostika široká. S výjimkou zamezení další expozici inhalačnímu antigenu není optimální léčebný postup znám.
Keywords: Alveolitis, Extrinsic Allergic; Prognosis; antigeny; Inhalation Exposure; alergeny; bronchoalveolární lavážní tekutina; Pulmonary Fibrosis; lidé; Humans; inhalační expozice; Antigens; Tomography, X-Ray Computed; plicní fibróza; počítačová rentgenová tomografie; respirační alergie; Allergens; Respiratory Hypersensitivity; Bronchoalveolar Lavage Fluid; prognóza; hypersenzitivní pneumonitida