Spánková apnoe - Hobzová, Milada (Postgraduální medicína, 2014)
Spánková apnoe, znamenající poruchy dýchání ve spánku, je problémem zdravotním s výrazným dopadem především na kardiovaskulární systém (dnes je považována za nejčastější příčinu sekundární hypertenze) a metabolismus, ale také problémem sociálně-ekonomickým, celkově zhoršujícím kvalitu života těchto nemocných. Nejčastější poruchou dýchání ve spánku z hlediska nemocnosti a úmrtnosti je syndrom obstrukční spánkové apnoe, který, kvůli zvýšené denní spavosti a mikrospánkům, zvyšuje riziko dopravních nehod či úrazů. V posledních desetiletích narůstá počet diagnostikovaných a úspěšně léčených nemocných se spánkovou apnoí i v České republice díky rozvoji spánkových laboratoří a mezioborovému zájmu o tuto problematiku.
Keywords: syndromy spánkové apnoe; Polysomnography; uvula palatina; lidé; Positive-Pressure Respiration; polysomnografie; obstrukční spánková apnoe; ventilace umělá s výdechovým přetlakem; Sleep Apnea, Obstructive; Comorbidity; Activator Appliances; Cardiovascular Diseases; komorbidita; Uvula; ortodontické aktivátory; Humans; kardiovaskulární nemoci; Sleep Apnea Syndromes