Dermatoskopická diagnostika alopecií - Bienová, Martina; Kučerová, Renata (Československá dermatologie, 2014)
Trichoskopie je jednoduchá a neinvazivní metoda, kterou lze použít k dermatoskopické diagnostice onemocnění vlasů a skalpu. Toto vyšetření se provádí buď ručním dermatoskopem nebo pomocí digitálního videodermatoskopu. Trichoskopická diagnostika je založena na hodnocení vlasového stvolu, ústí vlasových folikulů, perifolikulární epidermis a eventuálním výskytu krevních cév. Charakteristické nálezy jsou popsány u řady onemocnění vlasů a skalpu, např. u areátní alopecie, androgenetické alopecie, telogenního effluvia, jizvících alopecií a trichotillománie. Touto metodou lze rovněž hodnotit genetické abnormity vlasového stvolu. Trichoskopie je stále více oblíbená, jelikož má široké využití v diferenciální diagnostice onemocnění vlasů a skalpu, přičemž v některých případech omezuje nutnost provedení kožní biopsie. V textu je rovněž popsána metoda digitálního fototrichogramu.
Keywords: videomikroskopie; fototrichogram; trichoskopie; trichotilomanie; Alopecia Areata; Image Processing, Computer-Assisted; nemoci vlasů; jizvící alopecie; dermatoskopie; telogenní effluvium; Hair Diseases; Microscopy, Video; Trichotillomania; Dermoscopy; počítačové zpracování obrazu; lidé; Humans; alopecia areata; areátní alopecie; trichotillománie; Alopecia; alopecie; Diagnosis, Computer-Assisted; diagnóza počítačová