Epidermolysis bullosa acquisita s očními komplikacemi - Drlík, Lubomír; Pock, Lumír; Krtička, J (Československá dermatologie, 2014)
Autoři představují případ pacienta sledovaného a léčeného 13 roků pro epidermolysis bullosa acquisita a morbus Crohn. Kombinovaná léčba imunosupresivy a kortikosteroidy měla pouze omezený morbostatický efekt. Zpočátku v dermatologickém klinickém obraze dominovala klasická forma, v průběhu onemocnění došlo také k postižení napodobující bulózní pemfigoid a Brunstingův-Perryův pemfigoid. U pacienta se přidružilo významné oční postižení.
Keywords: nemoci spojivky; Crohn Disease; poruchy zraku; Treatment Failure; nemoci očních víček; Immunoglobulin G; protilátky; zraková ostrost; Male; neúspěšná terapie; Immunosuppressive Agents; progrese nemoci; Lacrimal Apparatus; Eyelid Diseases; epidermolysis bullosa acquisita; subepidermální puchýře; Corneal Diseases; Crohnova nemoc; Adult; imunoglobulin G; dospělí; mužské pohlaví; Disease Progression; Visual Acuity; nemoci rohovky; Epidermolysis Bullosa Acquisita; Collagen Type VII; Antibodies; Conjunctival Diseases; lidé; Vision Disorders; Humans; kolagen typ VII; slzné ústrojí; imunosupresiva