Epidemiological factors influencing the development of relapsing and severe Clostridium difficile infection - Vojtilová, Lenka; Freibergerová, Michaela; Juránková, Jana; Bortlíček, Zbyněk; Husa, Petr (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2014)
Cíl práce: Infekce vyvolaná Clostridium difficile (CDI) je nyní nejčastější příčinou nozokomiálních infekčních průjmů u dospělých ve vyspělých zemích. Cílem práce bylo popsat rizikové faktory vzniku rekurentního a těžkého průběhu CDI v souboru pacientů hospitalizovaných na Klinice infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno. Materiál a metody: Retrospektivní sledování epidemiologických, klinických a laboratorních dat 281 pacientů s prokázanou diagnózou CDI hospitalizovaných v období od 1. 1. 2007 do 31. 12. 2010. Výsledky: Věk pacienta nad 65 let je rizikem pro těžký průběh CDI (OR 2,95; p < 0,001) a prodlužuje délku hospitalizace při léčbě první epizody CDI v průměru o 3,2 dne. Pacient se dvěma a více komorbiditami (p < 0,05) nebo s anamnézou předchozí hospitalizace (p ≤ 0,001) je rizikový jak pro rekurenci onemocnění, tak pro jeho těžký průběh. Užívání blokátorů protonové pumpy může zvyšovat počet rekurencí (OR 1,94; p < 0,05). Pokud se příznaky CDI objeví do sedmi dnů od užívání vyvolávajících antibiotik, je větší riziko rekurence onemocnění (OR 2,32; p < 0,05). Pokud se však příznaky objeví po delší době, než je týden, lze očekávat lehký nebo středně těžký průběh onemocnění (OR 0,31; p < 0,05). Závěr: V úvodu péče o nemocného s CDI je vhodné zaměřit se na rizikové faktory z anamnézy pacienta, jeho klinický a laboratorní status, k určení míry rizika vedoucího k těžkému nebo rekurentnímu průběhu onemocnění. Časné zavedení intenzivního monitorování životních funkcií a agresivní léčby, může vést ke snížení počtu komplikací, ke snížení mortality a rekurence CDI.
Keywords: Aged, 80 and over; Aged; Enterocolitis, Pseudomembranous; pseudomembranózní enterokolitida; Young Adult; mladý dospělý; recidiva; Male; Female; inhibitory protonové pumpy; věkové faktory; lidé středního věku; antibakteriální látky; Humans; rizikové faktory; Comorbidity; Proton Pump Inhibitors; Anti-Bacterial Agents; průjem; dospělí; mužské pohlaví; Diarrhea; senioři nad 80 let; Retrospective Studies; senioři; Patient Readmission; lidé; Recurrence; Clostridioides difficile; ženské pohlaví; hospitalizace; Age Factors; Length of Stay; délka pobytu; retrospektivní studie; Statistics as Topic; komorbidita; Adult; Risk Factors; Hospitalization; znovupřijetí pacienta; Middle Aged; statistika jako téma