Role mikroRNA v molekulární patologii karcinomu jícnu a jejich potenciální využití v klinické onkologii - Kovaříková, Alena; Héžová, Renata; Srovnal, Josef; Lojová, Martina; Slabý, Ondřej (Klinická onkologie, 2014)
MikroRNA (miRNA) jsou početnou skupinou krátkých nekódujících RNA (cca 18–25 nukleotidů), které tlumí translaci vazbou na cílové mRNA, případně vedou k jejich degradaci. Tyto endogenní molekuly RNA jsou vysoce sekvenčně konzervované, a to i napříč nepříbuznými organizmy, což poukazuje na jejich roli v základních biologických procesech, jako je vývoj, diferenciace, proliferace a apoptóza. Rovněž se podílejí na regulaci kmenových vlastností buněk, imunitního systému nebo nádorové transformaci. Tento přehled podává ucelené informace o miRNA u karcinomu jícnu, a to jak o jejich roli v základních pochodech vzniku a rozvoje nádorového onemocnění, tak o možnostech jejich využití v klinické praxi při zpřesnění diagnózy, stanovení prognózy onemocnění a predikci léčebné odpovědi. Díky regulaci klíčových signálních drah v maligní transformaci představují miRNA rovněž slibné terapeutické cíle.
Keywords: Apoptosis; Gene Expression Regulation, Neoplastic; RNA, Neoplasm; Adenocarcinoma; apoptóza; prognóza; Barrettův syndrom; nádorová transformace buněk; nádory jícnu; spinocelulární karcinom; Neoplasm Metastasis; Prognosis; Cell Transformation, Neoplastic; mikro RNA; adenokarcinom; Carcinoma, Squamous Cell; Esophageal Neoplasms; Barrett Esophagus; nádorové biomarkery; RNA nádorová; MicroRNAs; regulace genové exprese u nádorů; Biomarkers, Tumor; lidé; proliferace buněk; Humans; metastázy nádorů; karcinom jícnu; Cell Proliferation