Atypická forma Menierovej choroby - Krempaská, Silvia; Kovaľ, Juraj (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2014)
Hydrops kochley je nezvyčajný variant Menierovej choroby prejavujúci sa poruchou sluchu, tinitom a pocitom plnosti či zaľahnutia. Ataky závratu u tejto skupiny pacientov chýbajú. V práci prezentujeme súbor 16 pacientov, ktorí boli na našom pracovisku liečení pre hydrops kochley v priebehu posledných dvoch rokov. Všetci pacienti podstúpili konzervatívnu liečbu. U štyroch bola medikamentózna liečba vysoko účinná, došlo k úprave sluchu na normu. U troch sa liečba doplnila o intratympanické podávanie depotných kortikoidov. U piatich konzervatívna účinná nebola, štyria z nich podstúpili chirurgickú liečbu – dekompresiu saccus endolymphaticus. Základné princípy liečby Menierovej choroby sú dané jej vývojovým štádiom. Medikamentózna liečba je zvyčajne úspešná v prvom a druhom štádiu, kým chirurgická intervencia je rezervovaná pre tretie a štvrté štádium choroby. V prípade zlyhania konzervatívnej liečby je možné pristúpiť k chirurgickej liečbe aj v druhom štádiu choroby. Liečba a prístup k pacientom aj napriek štandardom v liečbe musí byť individuálny.
Keywords: Cochlear Diseases; Menierova nemoc; kombinovaná farmakoterapie; mužské pohlaví; Retrospective Studies; kombinovaná terapie; Auditory Threshold; Male; Hearing Disorders; Tinnitus; výsledek terapie; retrospektivní studie; Humans; Female; Combined Modality Therapy; endolymfatický hydrops; nemoci kochley; lidé; Middle Aged; ženské pohlaví; lidé středního věku; audiometrie; Meniere Disease; mladiství; poruchy sluchu; hydrops kochley; Young Adult; sluchový práh; Endolymphatic Hydrops; Drug Therapy, Combination; Adolescent; Treatment Outcome; mladý dospělý; konzervativní léčba; tinnitus; dospělí; Adult; Audiometry