Izolovaná nonkompaktní kardiomyopatie: souhrnný článek s kazuistickým příkladem - Vondrák, Karel (Vnitřní lékařství, 2014)
Izolovaná komorová nonkompaktní kardiomyopatie (IVNC) je vzácné geneticky determinované onemocnění charakterizované velmi výraznou trabekularizací luminální strany stěny srdeční komory s hlubokými recesy. Patogeneticky dochází in utero k zastavení konsolidace původní neuspořádané sítě myokardiálních trabekul. IVNC se klinicky projevuje trias: srdeční selhání, tromboembolické komplikace a arytmie. Průběh onemocnění je variabilní, s pacienty, u nichž se jedná pouze o náhodný echokardiografický nález, až po případy těžkého srdečního selhání a náhlé srdeční smrti. Tento článek předkládá přehled problematiky v současné době a na závěr uvádí krátkou kazuistiku nemocné s IVNC.
Keywords: echokardiografie; antikoagulancia; Magnetic Resonance Imaging; Female; Heart Ventricles; dysfunkce levé srdeční komory; ženské pohlaví; srdeční komory; Heart Failure; Anticoagulants; Ventricular Dysfunction, Left; Cardiac Resynchronization Therapy; lidé; srdeční selhání; magnetická rezonanční tomografie; Echocardiography; Arrhythmias, Cardiac; srdeční resynchronizační terapie; tromboembolie; izolovaná nekompaktnost myokardu komor; Isolated Noncompaction of the Ventricular Myocardium; Defibrillators, Implantable; lidé středního věku; Thromboembolism; defibrilátory implantabilní; Middle Aged; srdeční arytmie; Humans