Program pro vyhledávání toxikologických informací (toXie) - Fiala, Zdeněk; Drolet, Daniel; Kremláček, Jan; Šušoliaková, Oľga; Vyskočil, Adolf; Fiala, Ondřej; Borská, Lenka; Bednarčík, Peter; Borský, Tomáš (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2014)
Identifikace a kvantifikace nebezpečných vlastností chemických látek patří k základním krokům procedury posuzování a zvládání zdravotních rizik v pracovním prostředí. Získávání údajů z toxikologických a hygienických databází bývá někdy časově náročné a nemusí vždy naplňovat požadavek rychlého a komplexního posouzení rizikových vlastností látek. Prezentovaná práce popisuje český program (toXie), umožňující současné vyhledávání toxikologických informací v internetových databázích miXie, NIOSH Pocket Guide, NIOSH IDLH, NIOSH ICSCs, CSST RT a ILO ICSC. Program má za cíl zvýšení operativnosti v situacích omezené doby pro rozhodování a v procesu optimalizace výrobních variant z hlediska bezpečnosti práce.
Keywords: Specialty Uses of Chemicals; Databases as Topic; toxikologie; Information Storage and Retrieval; specializované použití chemických látek; Toxicology; Risk Assessment; počítače; databáze jako téma; bezpečnost; toxické účinky; Toxic Actions; Safety; hodnocení rizik; Humans; Hygiene; Computers; hygiena; ukládání a vyhledávání informací; lidé