Legionela aneb čert nikdy nespí - Mudra, Radim; Martinková, Irena; Fiedorová, Marie; Hanslíková, Danuše (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2014)
Kolektiv autorů se zamýšlí nad významem státního zdravotního dozoru ve zdravotnických zařízeních ve vztahu k přítomnosti legionel v teplovodních systémech. Je popisován systém výkonu státního zdravotního dozoru ve zdravotnických zařízeních v Moravskoslezském kraji včetně odborných závěrů. Na základě zjištěných výsledků lze vyslovit názor, že v průběhu sedmiletého sledování i nadále dochází k překračování limitu pro legionely v teplé vodě. Tam, kde se soustavně realizují opatření k eliminaci legionel, ovšem klesají zjišťované hodnoty z řádů desetitisíců a tisíců na stovky či desítky kolonie tvořících jednotek (KTJ).
Keywords: infekce spojené se zdravotní péčí; řízení kvality; Legionella; Water Microbiology; lidé; biofilmy; Legionnaires' Disease; legionářská nemoc; mikrobiologie vody; Quality Control; Biofilms; Health Facilities; Drinking Water; pitná voda; Cross Infection; zdravotnická zařízení; Humans