Využití kompenzačních pomůcek u pacientů s dekubity ve vybraných zařízeních v ČR a SRN - Langová, Petra; Brabcová, Iva (Geriatrie a gerontologie, 2014)
Hlavním cílem výzkumu bylo zjistit, jaké kompenzační pomůcky využívají nejčastěji české a německé sestry při rehabilitaci pacientů s dekubity. Výsledky: Z výzkumného šetření je patrné, že české sestry používají kompenzační pomůcky při péči o pacienty s dekubity častěji, než je tomu v německých zdravotnických zařízeních. Podle německých respondentů je tato skutečnost ovlivněna nedostatkem času. Zatímco v Německu jsou v hojné míře používány pomůcky pro sebeobsluhu a rollatory, které mají maximálně redukovat sociální závislost po propuštění ze zdravotnického zařízení, v České republice se statisticky významně více používají pevná chodítka a také podpažní berle, a to i přesto, že představují určité riziko ochrnutí svalů ramenního kloubu. Závěry: Německá zdravotnická zařízení mají dostatečné množství kompenzačních pomůcek k dispozici, ale sestry je v rámci rehabilitace pacientů s dekubity méně často používají. Lze vyslovit předpoklad, že v případě dostatečného počtu kompenzačních pomůcek v českých nemocnicích by je české sestry užívaly stejně tak nebo i častěji než jejich německé kolegyně.
Keywords: pomůcky pro sebeobsluhu; Germany; Nurses; Pressure Ulcer; lidé; Inpatients; Spolková republika Německo; Německo; kompenzační pomůcky; Self-Help Devices; Czech Republic; zdravotní sestry; dekubity; Patient Positioning; Česká republika; Nursing Care; ošetřovatelská péče; polohování pacienta; hospitalizovaní pacienti; Humans