Lékové hypersenzitivní reakce: Současný diagnostický přístup a zpráva o založení Pracovní skupiny pro lékové alergie v ČSAKI - Sedláčková, Lenka (Alergie (Praha, Print), 2014)
Lékové hypersenzitivní reakce jsou nežádoucími účinky léčiv, které klinicky napodobují alergické reakce. Představují významný zdravotní problém, pro jehož řešení je zcela zásadní stanovení správné diagnózy. A jen komplexním vyšetřovacím algoritmem lze tohoto cíle dosáhnout. Základem je důkladná a podrobná anamnéza, dále využíváme laboratorní, kožní a provokační testy. Článek shrnuje doporučené diagnostické postupy, jejich úskalí i širší kontext problematiky a informuje o založení Pracovní skupiny pro lékové alergie v ČSAKI.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Drug Hypersensitivity; kožní testy; Medical History Taking; Česká republika; Societies, Medical; Humans; léková alergie; anamnéza; lidé; nežádoucí účinky léčiv; Czech Republic; Skin Tests; Allergy and Immunology; společnosti lékařské; alergologie a imunologie