Diagnostika časných stadií karcinomu mléčné žlázy ve FN Brno z období září 2002–prosinec 2013 - Dvořák, Karel; Janů, Eva; Jandáková, Eva; Vomela, Jindřich; Křikavová, Lucie; Mihulová, Iva; Petrášová, Hana; Brančíková, Dagmar (Praktická gynekologie, 2014)
Incidence karcinomu mléčné žlázy neustále narůstá ve všech věkových skupinách a představuje vážný sociálně-ekonomicko-politický problém. Primární prevence karcinomu mléčné žlázy není možná. Mamografie je schopná detekovat karcinom v preklinickém stadiu, a tím vede k výraznému snížení mortality. Předkládáme soubor výsledků 91 519 mamografických vyšetření z let 2002–2013. V této skupině bylo prokázáno 1 338 karcinomů. Stadium TIS (carcinoma in situ) bylo zaznamenáno u 164 žen (12,3 %), stadium T1a u 63 žen (4,7 %), stadium T1b u 121 žen (9 %), T1c u 357 žen (26,7 %). Časné stadium bylo celkově prokázáno u 706 žen (52,7 %). Ve screeningové skupině bylo časné stadium karcinomu mléčné žlázy průkazné v 55,2 %. Poděkování za spolupráci patří především gynekologům a praktickým lékařům.
Keywords: Young Adult; plošný screening; mladý dospělý; mamografie; Neoplasm Staging; histologie; Mammography; statistika jako téma; nemocnice fakultní; Adult; Aged; dospělí; nádory prsu; senioři; Mass Screening; senioři nad 80 let; lidé; ženské pohlaví; Breast Neoplasms; Humans; Aged, 80 and over; Histology; Hospitals, Teaching; Female; Statistics as Topic; lidé středního věku; staging nádorů; Middle Aged