Specifika ovariálního karcinomu u pacientek s mutací BRCA: léčba karcinomu ovaria inhibitory PARP - Halámková, Jana; Petráková, Katarína; Tomášek, Jiří; Kiss, Igor (Praktická gynekologie, 2014)
Vztah zárodečných BRCA-mutací k incidenci ovariálního karcinomu je dobře znám. Celoživotní riziko vzniku karcinomu vaječníků činí u nosiček mutace genu BRCA1 60 % a nosiček mutace genu BRCA2 přibližně 10–20 %. Geny BRCA1 a BRCA2 patří mezi reparační geny, účastní se opravy zlomů dvojité šroubovice DNA prostřednictvím homologní rekombinace. Při jejich mutaci dochází k poruše reparace DNA. Ovariální tumory u pacientek s mutací BRCA mají relativně uniformní chování charakterizované vyšší odpovědí na chemoterapii založenou na platině v první i dalších liniích léčby, delším celkovým přežitím a obvykle i histologií, nejčastěji v podobě high-grade serózního karcinomu. Díky specifiku mutace v BRCA genech 1 a 2 se dostávají u pacientek s ovariálním karcinomem, ale i karcinomem prsu do popředí nové molekuly, a to především inhibitory poly(ADP-ribose) polymerázy (PARP). Inhibice PARP u nádorových buněk s mutacemi BRCA vede k potlačení schopnosti opravy DNA a zlepšení efektu cytotoxické léčby, jsou však účinné i v monoterapii.
Keywords: Randomized Controlled Trials as Topic; Double-Blind Method; Genes, BRCA1; kombinovaná farmakoterapie; Survival; buněčná smrt; DNA Repair-Deficiency Disorders; Targeted Gene Repair; geny BRCA1; Drug Therapy, Combination; Mutation; Humans; Recurrence; fyziologie buňky; cílená genová oprava; nádory vaječníků; Cell Physiological Phenomena; Genes, BRCA2; Cell Death; poly(ADP-ribosa)polymerasy; geny BRCA2; Clinical Trials, Phase II as Topic; Poly(ADP-ribose) Polymerases; poruchy opravy DNA; přežití; Poly(ADP-ribose) Polymerase Inhibitors; recidiva; randomizované kontrolované studie jako téma; ženské pohlaví; PARP inhibitory; Ovarian Neoplasms; lidé; Histology; mutace; klinické zkoušky, fáze II jako téma; histologie; dvojitá slepá metoda; Female