Súčasné diagnostické a terapeutické možnosti ezofagogastroduodenoskopie - Pekárek, Boris; Májek, Juraj; Žitňan, Ľuboš (Gastroenterológia pre prax, 2014)
Ezofagogastroduodenoskopia (EGD) je technicky najjednoduchšou a zväčša prvou endoskopickou metódou, ktorú sa endoskopista gastroenterológ učí. Často je preto neprávom podceňovaná. Každopádne správne urobená EGD umožňuje výborné prezretie sliznice pažeráka, žalúdka i proximálnej časti duodéna, ale z veľkej časti i hrtana a hypofaryngu. Treba zvážiť premedikáciu, vyšetreniu venovať dostatok času vrátane oplachu, zobrazenia a opisu lézií či adekvátneho odberu vzoriek. V našich podmienkach sa stále rozvíjajú terapeutické možnosti vrátane implementácie endoskopickej submukóznej disekcie. S rozvojom tejto metodiky sa nám otvárajú aj ďalšie cesty, napr. perorálna endoskopická myotómia pri riešení achalázie alebo endoskopická resekcia subepiteliálnych tumorov cestou submukózneho tunela.
Keywords: ezofagogastroduodenoskopia (EGD), endoskopická submukózna disekcia (ESD), endoskopická resekcia submukóznym tunelom, perorálna endoskopická myotómia (POEM); Esophagogastroduodenoscopy (EGD), endoscopic submucosal dissection (ESD), peroral endoscopic myotomy (POEM), submucosal tunnelling endoscopic resection