Záťaž v práci sestier a riziká syndrómu vyhorenia - Bérešová, Anna (Aspekty práce pomáhajících profesí, 2011)
Dôsledky pracovnej záťaže u sestier sa prejavia ako syndróm vyhorenia, ktorý sa popisuje ako stav masívneho vyčerpania, ako odpoveď organizmu na dlhodobo nespracovanú, psychickú a fyzickú pracovnú záťaž. Cieľom príspevku je upozorniť na riziko vzniku syndrómu vyhorenia vyplývajúce z pracovnej záťaže sestier v košickom regióne a na zdravotno – sociálne problémy súvisiace s výkonom povolania sestry. V skúmanom súbore 218 sestier boli zistené známky syndrómu vyhorenia rôznej intenzity u 49% respondentiek. Priemerná hodnota BQ indexu je v celom súbore 3,11 SD + 0,877. Boli zistené štatisticky významné rozdiely v miere vyhorenia medzi skupinami sestier vnímajúcimi svoju prácu ako náročnú a ťažkú a skupinou sestier, ktoré ju tak nehodnotia. Nezistil sa signifikantný rozdiel v miere vyhorenia medzi sestrami pracujúcimi v primárnej starostlivosti a sestrami na oddelení nemocníc (t= 1,016).
Keywords: rizikové faktory; psychický stres; pracovní zátěž; statistika jako téma; zdravotní sestry; lidé; ošetřovatelská péče; Workload; Risk Factors; Nursing Care; Nurses; Statistics as Topic; Humans; Stress, Psychological; Burnout, Professional; profesionální vyhoření