Problematika patologickej religiozity vo vzťahu ku zdraviu jedinca - Ralbovská, Rebeka; Liberko, Marián; Knezović, Renata; Navrátil, Václav (Aspekty práce pomáhajících profesí, 2011)
Príspevok prináša náhľad na problematiku patologickej religiozity a jej vplyvu na bio-psycho-sociálnu pohodu jedinca. Sú v ňom charakterizované obecné znaky jednotlivých siekt a proces psychickej manipulácie s jedincom, ktorý prijal ich učenie. Rovnako sú v ňom uvedené životné zmeny, ktorými jedinec po vstupe do sekty prechádza ako aj to, aký vplyv majú na jeho psychické a fyzické zdravie. V závere sú uvedené možnosti pomoci obetiam siekt.
Keywords: Spirituality; zdraví; chování; Behavior Control; Mental Health; spiritualita; Authoritarianism; autoritářství; náboženství; Religion; lidé; duševní zdraví; Humans; kontrola chování; Behavior; Health