Teambuilding ako prostriedok prevencie syndrómu vyhorenia zdravotníckeho záchranára - Rybárová, Daniela; Argayová, Ivana; Lukáč, Peter (Aspekty práce pomáhajících profesí, 2012)
Návrh teambuildingového projektu pre zdravotníckych záchranárov záchrannej zdravotnej služby je možným prostriedkom v prevencii syndrómu vyhorenia. Tento návrh bol vypracovaný na základe výsledkov prieskumnej štúdie realizovanej v marci 2012 formou dotazníka Inventár prejavov syndrómu vyhorenia Tošnera a Tošnerovej (2002) zameraného na zistenie miery ohrozenia syndrómom vyhorenia v štyroch oblastiach: rozumovej, emocionálnej, telesnej a sociálnej rovine u zdravotníckych záchranárov záchrannej zdravotnej služby vybranej záchrannej zdravotnej služby. Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že zdravotnícki záchranári sú najviac ohrození sociálnymi a emocionálnymi faktormi vplývajúcimi na vznik syndrómu vyhorenia, a preto bol pre nich vytvorený návrh teambuildingového programu ako žiadaná forma prevencie, ktorá má tendenciu patriť k základnému edukačnému balíku zdravotníckych záchranárov ako prostriedku prevencie eliminujúceho vplyv týchto faktorov.
Keywords: Young Adult; kontinuální vzdělávání; tělesná výchova; urgentní lékařství; Adult; Education, Continuing; mladý dospělý; primární prevence; průzkumy a dotazníky; interpersonální vztahy; Emergency Medicine; Middle Aged; Stress, Psychological; profesionální vyhoření; Interpersonal Relations; lidé středního věku; Humans; Surveys and Questionnaires; statistika jako téma; Burnout, Professional; dospělí; Physical Education and Training; Statistics as Topic; lidé; Primary Prevention; psychický stres