Alergické konjunktivitidy u dětí - Odehnal, Milan; Petrušková, Denisa; Malec, Jiří (Pediatrie pro praxi, 2014)
Sezonní konjunktivitida a celoroční konjunktivitida patří mezi nejčastější formy očních alergií. Mezi méně časté, ale klinicky závažnější alergické formy, se řadí vernální keratokonjunktivitida, která je charakteristická pouze pro dětský věk, a raritní atopická ketarokonjunktivitida. Hlavní subjektivní obtíže u alergických konjunktivitid jsou svědění, slzení a světloplachost. Chemóza spojivek, otok víček a zčervenání oka hrají roli při klinické diagnóze. Prevence u alergických konjunktivitid je omezená. Terapie akutní alergické konjunktivitidy je založena na místní aplikaci antihistaminik a stabilizátorů žírných buněk. Optimální v úvodu léčby je jejich kombinace. U chronických konjunktivitid nebo závažných forem keratokonjunktivitid může docházet k anatomickým změnám, jako je papilární hypertrofie spojivek nebo i poškození povrchu rohovky. V těchto případech je nutné krátkodobé použití lokálních kortikosteroidů, ale s potřebou sledovat vedlejší účinky, mezi které patří sekundární glaukom a komplikovaná katarakta.
Keywords: antialergika; Anti-Allergic Agents; pruritus; antagonisté histaminu H1; Vasoconstrictor Agents; Humans; diferenciální diagnóza; Conjunctivitis, Allergic; kromoglykát dvojsodný; farmakoterapie; ketotifen; mastocyty; olopatadin; Diagnosis, Differential; vazokonstriktory; Histamine H1 Antagonists; Olopatadine Hydrochloride; Pruritus; Drug Therapy; epinastin; lidé; emedastin; dítě; Child; alergická konjunktivitida; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; Mast Cells; Cromolyn Sodium; Ketotifen