Kvalita života pacientů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní - Mezerová, Veronika; Meluzínová, Eva; Poušek, Lubomír (Neurologie pro praxi, 2014)
Roztroušená skleróza mozkomíšní (RS) je autoimunitní onemocnění s chronickým průběhem, nejčastěji postihuje mladé dospělé v produktivním věku, častěji ženy než muže. Vzhledem ke své chronické povaze je velice zákeřnou nemocí. Choroba ovlivňuje nejen délku života, ale má především vliv na kvalitu jeho prožívání, proto je nutné studovat, které oblasti kvality života jsou vlivem nemoci nejvíce zasaženy. Jelikož neexistuje lék, který by nemoc vyléčil, a pacientů neustále přibývá, je třeba zamyslet se i nad jejich zaměstnaností. A to nejenom z pohledu ekonomického, ale i z pohledu sociálního. Izolace práceschopného pacienta od pracovního prostředí je pro něj mnohem více deprimující, než když se do pracovního procesu alespoň částečně zainteresuje.
Keywords: dospělí; relabující-remitující roztroušená skleróza; Pilot Projects; Humans; lidé středního věku; MSQoL-54; Interpersonal Relations; Middle Aged; Fatigue; Employment; kvalita pracovního života; SF-36; únava; Surveys and Questionnaires; mužské pohlaví; interpersonální vztahy; Adult; Multiple Sclerosis, Relapsing-Remitting; Adolescent; průzkumy a dotazníky; Prejudice; roztroušená skleróza; Multiple Sclerosis; ženské pohlaví; index SQWL; předsudek; zaměstnání pro postižené; lidé; zaměstnanost; mladiství; Employment, Supported; pilotní projekty; Quality of Life; Aged; senioři; Male; kvalita života; Female