Akutní infarkt myokardu přední stěny při trombotickém uzávěru RIA v souvislosti s otravou metanolem - Poloková, Karin; Hlinomaz, Ota; Panovský, Roman; Feitová, Věra; Zemánek, Vladimír; Pluháček, Luděk (Intervenční a akutní kardiologie, 2014)
Tato kazuistika popisuje případ 39letého pacienta, který prodělal infarkt myokardu přední stěny při trombotickém uzávěru ramus interventricularis anterior (dále RIA) v souvislosti s metanolovou otravou. Na podzim roku 2012 se v České republice vyskytla řada případů otrav metanolem z nekvalitních lihovin. Část těchto otrav skončila smrtelně v důsledku multiorgánového selhání na podkladě těžké metabolické acidózy a edému mozku, typickou komplikací metanolové intoxikace je slepota. V literatuře jsou při intoxikaci metanolem popisovány i oběhové komplikace – deprese funkce levé komory, hypotenze, abnormality na elektrokardiogramu (dále EKG), arytmie, dušnost, edém plic, cyanóza a bylo popsáno i těžké, ale reverzibilní srdeční selhání. Akutní infarkt myokardu se však u těchto pacientů vyskytuje zcela výjimečně.
Keywords: mužské pohlaví; Humans; Acute Disease; Renal Dialysis; otrava; kardiologické zobrazovací techniky; Anterior Wall Myocardial Infarction; dospělí; methanol; lidé; Methanol; infarkt myokardu přední stěny; Poisoning; dialýza ledvin; Male; akutní nemoc; Cardiac Imaging Techniques; Adult