Péče o pacienta s atopickou dermatitidou – doplnění doporučeného postupu ČLnK - Hašek, Jan (Praktické lékárenství, 2014)
Následující článek doplňuje již zveřejněný Doporučený postup ČLnK o atopické dermatitidě (1) a podává podrobnější informace zejména o emolienciích, které jsou základem léčby a častou oblastí uplatňující se v rámci samoléčby. Dále jsou zmíněny principy léčebného působení jednotlivých terapeutických skupin, ale také praktické rady, jak konkrétní přípravky správně aplikovat. Důraz je kladen na účelné a bezpečné zacházení s lokálními kortikosteroidy. Nedílnou součástí jsou podklady edukačního charakteru, které pacienta seznamují s projevy atopické dermatitidy a možnostmi režimových opatření.
Keywords: takrolimus; Immunologic Factors; kosmetické přípravky; Health Resorts; ichthamol; Risk Factors; Emollients; kožní manifestace; hormony kůry nadledvin; péče o kůži; Child; psychický stres; antibakteriální látky; Community Pharmacy Services; Cosmetics; atopická dermatitida; dítě; Disease Management; veřejné lékárenské služby; Skin Manifestations; Adult; péče o pacienta; dospělí; Practice Guidelines as Topic; Histamine Antagonists; Drug Therapy; Tars; Pruritus; emoliencia; Patient Care; Calcineurin Inhibitors; Tacrolimus; antiinfekční látky lokální; Calcineurin; Skin Care; alergeny; farmakoterapie; inhibitory kalcineurinu; lidé; Dermatitis, Atopic; Anti-Bacterial Agents; pruritus; Phototherapy; Stress, Psychological; Humans; Allergens; rizikové faktory; Anti-Infective Agents, Local; Adrenal Cortex Hormones; imunologické faktory; kalcineurin; fototerapie; dehty; antihistaminika; lázně; management nemoci; směrnice pro lékařskou praxi jako téma