Mírná kognitivní porucha – víme již více? - Honzák, František (Psychiatrie pro praxi, 2014)
Mírná kognitivní porucha je heterogenní klinická jednotka, při které dochází k subjektivní, ale i k objektivní poruše alespoň jedné z kognitivních funkcí. Jedná se o zřetelně patologický stav, který již není normou, ale ještě není vlastní demencí. Článek přináší základní přehled historického vývoje chápání poruch paměti ve stáří, základní diagnostická kritéria pro mírnou kognitivní poruchu, diferenciálně diagnostickou rozvahu i nárys terapeutických možností mírné kognitivní poruchy.
Keywords: kognitivní dysfunkce; Diagnosis, Differential; klinické zkoušky jako téma; diferenciální diagnóza; klinický obraz nemoci; Disease Attributes; Clinical Trials as Topic; lidé; Ginkgo biloba; Memory Disorders; Cognitive Dysfunction; poruchy paměti; Humans