Možnosti kontinuálního monitoringu průtoku krve mozkem v detekci vazospazmů u pacientů po těžkém subarachnoidálním krvácení - Mrlian, Andrej; Ďuriš, Kamil; Neuman, Eduard; Vybíhal, Václav; Smrčka, Martin (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2014)
Úvod: Z hlediska prognózy pacientů po ruptuře aneuryzmatu a vzniku subarachnoidálního krvácení je intenzivní péče stejně důležitá jako včasná diagnostika a ošetření aneuryzmatu. Vyšší morbidita a mortalita je typická u pacientů s klinickým stavem odpovídajícímu vyššímu stupni dle Hunta a Hesse. Multimodální monitoring by mohl umožnit časné detailnější zhodnocení skutečného klinického stavu pacientů a pomoci včas zahájit adekvátní terapii. Materiál a metody: Celkem bylo sledováno 29 pacientů HH grade 4 + 5. Kvůli technickým a metodickým chybám bylo nakonec analyzováno 17 pacientů. Cílem bylo najít korelace klinického stavu, výsledku léčby, hladin tkáňového kyslíku a TCD ve vztahu k přímému měření průtoku krve mozkem. Výsledky: U zkoumaného souboru nebyla statisticky významná korelace průměrných hodnot mozkového krevního průtoku (CBF) (z období celého monitoringu) ve vztahu k HH grade, Fisher a GOS. Korelace mezi CBF a PbtO2 mezi jednotlivými pacienty kolísaly v širokém rozmezí (r = 0,16–0,65). U zkoumaného souboru nebyla signifikantní korelace mezi hodnotami CBF a parametry toků na magistrálních cévách (PSV, EDV, Vmean, p = NS pro všechny parametry). Dále u zkoumaného souboru nebyla signifikantní korelace mezi hodnotami CBF a indexy pulzatility a rezistivity (PI, RI; p = NS), avšak byla patrna tendence k nepřímé korelaci mezi CBF a RI (r = –0,3844, p = 0,0786). Závěr: Komplexní monitoring pacientů po subarachnoidálním krvácení podává ucelený obraz o procesech běžících v poškozené mozkové tkáni a zkvalitňuje intenzivní léčbu. Přímé měření CBF má ovšem podle našich zjištění rozporuplný přínos pro diagnostiku vazospazmů a zhodnocení stavu pacienta. Zatím nemůže být podkladem pro ovlivnění terapie u těchto pacientů.
Keywords: dospělí; mozkový krevní průtok; Statistics as Topic; Cerebrovascular Circulation; arteria cerebri media; Female; monitorování fyziologických funkcí; statistika jako téma; teplota; Adult; Monitoring, Physiologic; ženské pohlaví; mozkový krevní oběh; Reproducibility of Results; lidé; subarachnoidální krvácení; rychlost toku krve; Blood Flow Velocity; ultrasonografie dopplerovská transkraniální; Temperature; reprodukovatelnost výsledků; Male; Vasospasm, Intracranial; Aged; Oxygen; multimodální monitoring; Ultrasonography, Doppler, Transcranial; Hemedex; lidé středního věku; Subarachnoid Hemorrhage; Middle Cerebral Artery; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; kyslík; intrakraniální vazospazmus; Humans