Evokované potenciály v diagnostike a monitorovaní vývoja roztrúsenej sklerózy - Kantorová, Ema; Michalik, Jozef; Sivák, Štefan; Nosáľ, Vladimír; Kurča, Egon (Neurológia, 2014)
Evokované potenciály sú pomocnou vyšetrovacou metódou, ktorá má svoje nezastupiteľné miesto v komplexnej diagnostike a hodnotení postihnutia nervového systému pri ochoreniach centrálneho nervového systému, najmä demyelinizačných ochorení. Ide o vysoko senzitívnu metódu, ktorá dokáže zaznamenať subklinické zmeny vedenia nervovými dráhami. Napriek malej špecifickosti, je to metóda vysoko aktuálna pre jednoduchosť prevedenia, dostupnosť, rýchlu interpretovateľnosť výsledkov a opakovateľnosť. Evokované potenciály majú svoje miesto okrem diagnostiky aj v monitorovaní progresie senzitívneho, motorického či kognitívneho deficitu a v hodnotení účinnosti podávanej liečby.
Keywords: evoked potentials, multiple sclerosis, disease progression, treatment monitoring; evokované potenciály, roztrúsená skleróza, progresia ochorenia, monitoring liečby