Školní dotazníková studie o návykových látkách, dalších formách rizikového chování a osobnostních charakteristikách adolescentů - Skopal, Ondřej; Dolejš, Martin (Adiktologie, 2014)
VÝCHODISKA: Snahou výzkumného projektu bylo ověření účinnosti dotazníkového nástroje SURPS v rámci poměrně rozsáhlého zmapování rizikového chování v populaci adolescentů. S dospíváním souvisí značné množství rizikových faktorů, které mohou zásadně změnit budoucí chování, proto vnímáme studium osobnostních rysů u adolescentů jako možnou cestu pro efektivní a včasnou depistáž rizikových jedinců. CÍLE: Cílem studie je tedy analýza vztahů mezi rizikovým chováním a osobnostními rysy představujícími riziko výskytu tohoto chování. METODY: Použili jsme dva dotazníkové nástroje: 1) „Škála osobnostních rysů představujících riziko z hlediska užívání návykových látek" (SURPS); 2) dotazník vlastní konstrukce zaměřený na zmapování vybraných forem rizikového chování. SOUBOR: Výzkumný soubor tvořilo 836 žáků (ve věku 13-16 let) náhodně vybraných ZŠ a víceletých gymnázií na území Olomouckého, Jihomoravského, Zlínského a Severomoravského kraje. VÝSLEDKY: Výsledky prezentují prevalenci užívání návykových látek v daných krajích. Dále byly nalezeny statisticky významné vztahy mezi všemi čtyřmi osobnostními rysy metody SURPS (negativní myšlení, přecitlivělost, impulzivita, vyhledávání vzrušení) a užíváním alkoholu, tabákových vý'obků a konopných látek. Zajímavé zjištění vidíme např. v rozdílech mezi skupinou respondentů, kteří nejsou pravidělnými kuřáky, a těmi, kteří pravidelnými kuřáky jsou u této skupiny pozorujeme nejvyšší rozdíl u negativního myšlení, kde sledovaný vztah je signifikantní na hladině p < .001. Dále se nám podařilo potvrdit populační normy SURPS pro ČR, jejíž standardizace proběhla v roce 2010. ZÁVĚRY: Studie prezentuje vztahy mezi užíváním návykových látek a osobnostními rysy měřenými pomocí SURPS. Závěry potvrzují, že screeningová metoda SURPS je efektivním nástrojem pro vyhledávání rizikových jedinců s využitelností v programech PP.
Keywords: poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Surveys and Questionnaires; Substance-Related Disorders; Humans; Impulsive Behavior; Personality Assessment; chování mladistvých; Negativism; Female; rizikové faktory; lidé; Risk-Taking; průzkumy a dotazníky; testování osobnosti; ženské pohlaví; Male; Adolescent Behavior; Adolescent; prognóza; Czech Republic; riskování; negativismus; agrese; Prognosis; přecitlivělost; Česká republika; mužské pohlaví; Aggression; impulzivní chování; mladiství; Risk Factors