Úloha mastných kyselin v membráně spermií - Štramová, Xenie; Hampl, Radek; Štěpán, Jiří; Kanďár, Roman (Česká gynekologie, 2014)
Reaktivní sloučeniny kyslíku jsou ve vhodné koncentraci důležité pro fyziologickou funkci spermií. Pokud je ale jejich množství v buňce vysoké nebo hladina antioxidantů nedostatečná, může dojít k oxidativnímu poškození buněk. Volné radikály napadají především polynenasycené mastné kyseliny ve fosfolipidové membráně spermií. Důsledkem peroxidace lipidů může být zhoršená kvalita spermií, tedy problémy s plodností. Přehledový článek popisuje složení membrány spermatických buněk, význam mastných kyselin a možnosti prevence oxidativního poškození buněk.
Keywords: mastné kyseliny; oxidační stres; spermie; Cell Membrane; Fatty Acids; kyseliny dokosahexaenové; Spermatozoa; Oxidative Stress; lidé; Lipid Metabolism; Plasmalogens; Membrane Lipids; metabolismus lipidů; Infertility, Male; Male; plasmalogeny; mužská infertilita; mužské pohlaví; buněčná membrána; membránové lipidy; Docosahexaenoic Acids; Humans