Highly active antiretroviral therapy during gestation: effects on a rat model of pregnancy - Carvalho, L. P. F; Simões, S. R; Araujo, E. Júnior; Oliveira, Filho R. M; Kulay, L. Júnior; Nakamura, U. M (Česká gynekologie, 2014)
Cíl: Posoudit nepříznivé účinky chronického užívání zidovudinu/lopinaviru/ritonaviru v těhotenství na krysím modelu. Typ studie: Prospektivní experimentální studie. Pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika, Federální Univerzita, S?o Paulo (UNIFESP). Metody: 40 březích EPM-1 potkanů albínů bylo náhodně rozděleno do čtyř skupin po 10 zvířatech: kontrolní (Ctrl) skupina (neošetřené) a tři experimentální skupiny (Exp1, Exp2 a Exp3), které obdržely zidovudin/lopinavir/ritonavir v odpovídajících dávkách 10/13,3/3,3; 30/39,9/9,9 a 90/119,7/29,7 mg/kg/den, od prvního do 20. dne březosti. Krysám byla aplikována dávka denně. Tělesná hmotnost byla zaznamenána ve dnech 0, 7, 14 a 20. V okamžiku, kdy byly krysy usmrceny, byl zaznamenán počet živých a mrtvých plodů, placenta a hmotnost placent a plodů. Plody byly vyšetřeny stereoskopickým mikroskopem, kdy byly hodnoceny vnější abnormality. K porovnání úmrtnosti mezi skupinami byl použit χ2 test. Výsledky: Mezi skupinami nebyl v průběhu těhotenství zaznamenán statisticky významný rozdíl v nárůstu tělesné hmotnosti. Průměrné přírůstky mezi 7. a 20. den byly 45,70 ? 5,27 g pro Ctrl, 48,49 ? 3,64 g pro Exp1; 45,39 ? 6,22 g pro Exp2 a 44,19 ? 6,78 g pro Exp3. Nicméně, 7. percentil přírůstku hmotnosti byl nižší ve skupinách Exp2 a Exp3 a 14. percentil ve skupině Exp2. Další posuzované parametry se mezi skupinami Exp2 a Exp3 významně nelišily. Závěr: Chronická expozice březích krys vysokým dávkám zidovudinu/lopinavirem/ritonavirem měla za následek významné snížení tělesné hmotnosti matky, ale nebyla spojena s významnými nepříznivými důsledky pro plod.
Keywords: antiretrovirové látky; modely nemocí na zvířatech; Fetal Death; Anti-Retroviral Agents; Teratology; komplikace těhotenství; hmotnost plodu; HIV Infections; zidovudin; teratologie; statistika jako téma; Placenta; Prospective Studies; Pregnancy Complications; Fetus; Lopinavir; HIV infekce; odumření plodu; krysa rodu Rattus; Fetal Weight; placenta; plod; Animals; Ritonavir; zvířata; Zidovudine; ritonavir; Rats; Disease Models, Animal; Statistics as Topic; prospektivní studie