Využití syntetických síťových implantátů v operační léčbě sestupu pánevních orgánů - Pastorčáková, Marcela; Huser, Martin; Belkov, Ivan; Ventruba, Pavel (Česká gynekologie, 2014)
Úvod: Operační léčba sestupu pánevních orgánů (pelvic organ prolapse, POP) doznala v posledních pěti letech výrazné proměny díky dostupnosti a širokému rozšíření síťových implantátů (SI). Cílem naší práce je kritická analýza výsledku těchto operačních postupů a stanovení doporučení pro jejich užití v rekonstrukční pánevní chirurgii. Metody: Byla provedena analýza dosud publikovaných výsledků a zkušeností s využitím SI v operační léčbě POP. Výsledky byly analyzovány zvlášť pro každý oddíl (kompartment) pánevního dna. Byly hodnoceny zejména operační komplikace a úspěšnost léčby na základě objektivních měřitelných parametrů a také subjektivního hodnocení pacienta. Výsledky: Pro specifické stavy a také jednotlivé oddíly pánevního dna jsou formulovány vhodné indikace a podmínky pro bezpečné využití SI v rekonstrukční chirurgii POP. Na základě objektivních dat autoři také definují situace, kdy použití implantátu nepřináší benefit, a tudíž není doporučeno. Závěr: Síťové implantáty dnes mají své pevné místo v chirurgické léčbě POP. Ve srovnání s klasickými operačními postupy mají ve správné indikaci a při správné operační technice významně nižší riziko recidivy při srovnatelné míře operačních komplikací.
Keywords: Female; anamnéza; Patient Selection; lidé středního věku; vagina; pánevní dno; Quality of Life; Vagina; kvalita života; výběr pacientů; Pelvic Organ Prolapse; Surgical Mesh; Humans; Pelvic Floor; dospělí; Uterine Prolapse; lidé; Middle Aged; Medical History Taking; prolaps dělohy; Treatment Outcome; ženské pohlaví; chirurgické síťky; Gynecologic Surgical Procedures; prolaps pánevních orgánů; Adult; výsledek terapie; gynekologické chirurgické výkony