Nový grading svetlobunkového karcinómu obličky zahrňujúci prítomnosť nádorových nekróz - Bartoš, Vladimír; Mikuláš, Juraj; Mráz, Roman (Klinická urológia, 2014)
Cieľ práce: Pri hodnotení nádorovej diferenciácie svetlobunkového karcinómu obličky (RCC) je v súčasnosti navrhovaný nový 4-stupňový gradingový systém, ktorý okrem „klasických“ kritérií prominencie jadierok z pôvodnej Fuhrmanovej schémy zahrňuje aj prítomnosť, resp. absenciu nekróz. V prezentovanej štúdii sme porovnávali rozdiely medzi uvedenými dvomi klasifikačnými systémami v skupine konvenčných svetlobunkových RCC. Materiál a metódy: Celkový súbor pozostával zo 145 reprezentatívnych svetlobunkových RCC od 145 pacientov (87 mužov, 58 žien) vo vekovom rozpätí 31-82 rokov. Bioptické vzorky boli štandardne laboratórne spracované a hodnotené vo svetelnom mikroskope. Výsledky: Pri hodnotení nukleárnej diferenciácie podľa „klasickej“ 4-stupňovej schémy sa najčastejšie vyskytoval grade II (n = 59; 40,7 %), v ďalšom poradí grade I a III v rovnakom zastúpení (n = 31; 21,4 %) a najmenej častý bol grade IV (n = 24; 16,5 %). Nekrózy sme potvrdili v 44 prípadoch (30,3 %) a ich výskyt stúpal s klesajúcou diferenciáciou nádoru. Po reklasifikácii podľa novej 4-stupňovej schémy zahrňujúcej prítomnosť nekróz bol najčastejší grade I (n = 86; 59,3 %) a v ďalšom poradí grade III (n = 22; 15,2 %), grade IV (n = 21; 14,5 %) a grade II (n = 16; 11,0 %). Zo všetkých karcinómov zostalo po reklasifikácii na rovnakom stupni 75 prípadov (51,7 %), u ostatných došlo k „posunu“ o jeden stupeň nadol (v 3 prípadoch z pôvodného grade IV do grade III, v 12 prípadoch z grade III do grade II a v 55 prípadoch z grade II do grade I). Výrazne sa zvýšilo zastúpenie grade I (z pôvodných 21,4 % na 59,3 %), pričom pri všetkých ostatných stupňoch došlo k ich zníženiu, najviac pri grade II (z pôvodných 40,7 % na 11,0 %). Záver: Na potvrdenie vyššej efektivity tohto novelizovaného systému a jeho prípadného uprednostnenia v bežnej praxi by boli potrebné dlhodobejšie sledovania väčšieho súboru pacientov. Jednou z jeho výhod však je, že zakomponovanie nálezu nekrózy do gradingového systému ako jedného z určovacích kritérií „vyzdvihuje“ ich prognostický význam v celkovom klinickom kontexte, ale zároveň si aj vyžaduje ich cielené vyhľadávanie pri bioptickom vyšetrení vzoriek.
Keywords: renal cell carcinoma, grading; karcinóm obličky, grading, nekrózy