Plicní metastázy – dvanáctileté zkušenosti s chirurgickou léčbou - Vodička, Josef; Špidlen, Vladimír; Šimánek, Václav; Šafránek, Jarmil; Fichtl, Jakub; Mukenšnábl, Petr; Roušarová, Milena (Rozhledy v chirurgii, 2014)
Úvod: Radikální chirurgická léčba vybraných sekundárních plicních nádorů je dnes všeobecně přijatým terapeutickým postupem, který prokazatelně prodlužuje dlouhodobé přežívání takto postižených při akceptabilní perioperační morbiditě a mortalitě. Cílem práce je retrospektivní analýza souboru nemocných operovaných pro plicní metastázy různých nádorů v dvanáctiletém období. Materiál a metodika: V letech 2001–2012 bylo na pracovišti autorů operováno 159 nemocných se sekundárními plicními nádory, z toho 80 mužů, medián věku byl 65 let. U 112 pacientů (70,4 %) se jednalo o solitární metastázy, u zbývajících pak o vícečetné, 24 nemocných (15,1 %) mělo postižení oboustranné, 6 pacientů (3,8 %) mělo již recidivu metastatického postižení po jeho předchozí radikální operaci. Nejčastěji byly diagnostikovány metastázy kolorektálního karcinomu (75 osob – 47,2 %). Medián bezpříznakového období od operace primárního nádoru činil v souboru 27 měsíců. Výsledky: Celkem bylo provedeno 166 jednostranných (87,4 %) a 24 oboustranných operačních výkonů v jedné či ve dvou dobách (12,6 %). Nejčastějším typem operace byly precizní laserové excize (59 výkonů – 31,1 %). Celkem bylo radikálně resekováno 296 metastáz, 13 bylo ošetřeno radiofrekvenční ablací. Perioperační morbidita dosáhla 13,2 %, letalita byla nulová. Po metastazektomii dosud přežívá 90 operovaných (56,6 %), medián přežití je 44 měsíců. Tříleté přežití v souboru činilo souhrnně 59 %, pětileté pak 39 %. Pro kohortu nemocných s metastázami kolorektálního karcinomu je statisticky významným faktorem ovlivňujícím jejich přežití počet metastáz, kdy pacienti s 2 a více metastázami kolorektálního karcinomu mají 2,7krát vyšší riziko úmrtí. 68 pacientů (42,8 %) žije po metastazektomii bez progrese nemoci, medián disease free intervalu je 29 měsíců. Bez známek recidivy či progrese nemoci žilo 3 roky od metastazektomie celkem 43 % pacientů, 5 let pak 27 %. Pacienti s dvěma a více metastázami jakéhokoli nádoru mají 2,1krát vyšší riziko progrese nemoci, v případě kolorektálního karcinomu je toto riziko 2,3krát vyšší. Závěr: Dosažené výsledky potvrzují pozitivní roli plicní metastazektomie v léčbě diseminovaného nádorového onemocnění. Rozhodujícím prognostickým faktorem ovlivňujícím jak dlouhodobé přežití operovaných, tak jejich DFI, je počet metastáz.
Keywords: lidé středního věku; Tomography, X-Ray Computed; torakotomie; Prognosis; Treatment Outcome; Thoracic Surgical Procedures; Thoracoscopy; statistika jako téma; Male; plíce; Recurrence; dospělí; Survival Analysis; počítačová rentgenová tomografie; Statistics as Topic; torakoskopie; Lung; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); lidé; audiovizuální záznam; senioři; senioři nad 80 let; katetrizační ablace; hrudní chirurgické výkony; prognóza; Practice Guidelines as Topic; analýza přežití; chirurgie operační; Aged; výběr pacientů; recidiva; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; nádory plic; ženské pohlaví; výsledek terapie; Neoplasm Metastasis; Aged, 80 and over; metastázy nádorů; Thoracotomy; Adult; Surgical Procedures, Operative; Video Recording; Catheter Ablation; mužské pohlaví; Lung Neoplasms; Middle Aged; Humans; Outcome and Process Assessment, Health Care; Patient Selection; Female